Typ | kniha | Vydavatel | Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, Praha | Rok | 1986 | Jazyk | český | Edice | neuvedeno | Ilustrátor,grafik,typograf | Hulín Miloslav | Anotace | I. vydání (Domácí kuchařka poprvé vyšla v roce 1826). K vydání připravila, čtení z M. D. Rettigové a o M. D. Rettigové uspořádala, předmluvou, vysvětlivkami, ediční poznámkou opatřila a obrazové přílohy vybrala Felicitas Wünschová, návod k použití Domácí kuchařky v dnešní kuchyni, slovníček (společně s Felicitas Wünschovou) a tabulku měr a vah sestavila Hana Sedláčková. Typografie Miloslav Fulín (*1928, český grafik, typograf). === AUTORKA: Magadalena Dobromila Rettigová (*1785-1845) byla českou buditelkou a spisovatelkou, autorkou kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz. Dodnes je známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Jako spisovatelka byla Rettigová velmi plodná, napsala několik desítek drobnějších i rozsáhlejších děl. Pod vlivem svého muže a přátel se odhodlala psát a publikovat česky. Nejprve uveřejňovala drobné prozaické i veršované práce v časopisech Dobroslav, Čechoslav, Poutník slovanský a almanaších Milozor a Milina. Postupně vydala několik knih povídek pro mládež, které byly určeny především dospívajícím dívkám, později se věnovala literatuře prakticky zaměřené. Její tvorba nikdy nedosáhla velkých uměleckých kvalit, přesto má Rettigová velký význam na šíření národního vědomí v ženském měšťanském prostředí, a sice díky její Domácí kuchařce, kterou cíleně rozšiřovala mezi ženami český jazyk. === POPIS DÍLA: Kniha vychází k 200. výročí autorčina narození. Publikace obsahuje černobílé a barevné obrázky, hlavní kapitoly Spisovatelka a kuchařka (Felicitas Wünschová), Domácí kuchařka - Předmluva k prvnímu až čtvrtému vydání, Polívky masité, Přídavek rozličných věcí do polívky, Omáčky k hovězímu masu, Zelené věci, Zadělávaná jídla, Zvěřina, Moučná jídla a nákypy, Pečité, Sedliny, Saláty, Dorty, Koláčky a rozličné pamlsky, Ledy rozličných barev, Nádivky do koláčů, buchtiček a koblih, Pojednání o stravě postní, Vejce, Tresky, Rozličné ryby, Moučných jídel a nákypů oddělení druhé, Ještě některá postní jídla, dorty, sedliny (rosoliny) a rozličné drobnůstky, Přídavek některých užitečných věcí, Ještě některé potřebné přípravy, Rozličné míšenky, Máslo rozličné, Ponaučení, kterak jídla při menších i větších tabulích po sobě jíti a se dávati mají, Čtení z Magdaleny Dobromily Rettigové, Čtení o Magdaleně Dobromile Rettigové, Vysvětlivky, Návod k použití Domácí kuchařky v dnešní kuchyni, Slovníček, Tabulka měr a vah, Seznam obrazových příloh, Ediční poznámka. | Vazba | původní plátěná, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno černým písmem: MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ DOMÁCÍ KUCHAŘKA | Přebal | ano | Počet stran | 560 | První vydání | ano | Podpis | ne | Stav | výborný, nepoužíváno | Velikost | 8° Oktáv | Hmotnost | 740 gramů | ISBN / ISSN | neuvedeno | Objednávkový kód | K1926 | Kategorie | Kuchařky a domácnost -> Kuchařky a vedení domácnosti
|
|