Antikvariát Perla | Upozornění na zboží
| |
| Sandtnerová-Janků MarieČeská kuchařka všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů |  | Typ | kniha | Vydavatel | Rozmluvy, Praha | Rok | 1988 | Jazyk | český | Edice | neuvedeno | Ilustrátor,grafik,typograf | Cimburek Vladislav | Anotace | XI. vydání (I. vydání roku 1924). Přebal navrhl Vladislav Cimburek. === TISK: Caldra House Ltd. 23 Coleridge St., Hove, Sussex BN3 5AB, Velká Británie. === AUTORKA: Marie Janků-Sandtnerová (*1885-1946) byla česká učitelka, autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy. Její kuchařky se dočkaly mnoha vydání a jsou známy pod lidovým názvem „Sandtnerka“. Vyučovala na na Vyšší dívčí škole ve Vodičkově ulici v Praze, v letech 1916 - 1918 byla pověřena Magistrátem hlavního města Prahy, aby vedla vývařovnu pro chudé, strádající obyvatelstvo a válečné invalidy. === POPIS DÍLA: Bez populární "Sandtnerky", která poprvé vyšla ve 20. letech 20. století, se neobejde žádná moderní hospodyně. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů paní Marie Janků-Sandtnerové je spolehlivým návodem na přípravu nejen českých jídel, ale i mezinárodních pokrmů. Na své si přijdou příznivci tradiční kuchyně i stoupenci zdravého stravování. - Kniha obsahuje černobílé ilustrace, fotografie, tabulky a hlavní kapitoly Předmluva, I. O POLÉVKÁCH (Polévky masové, Polévky vodové), II. ZAVÁŘKY A VLOŽKY (Vložky do polévky, Sseedliny, Smažené vložky do polévek), III. PŘEDKRMY (Studené předkrmy, Různá úprava vajec), IV. MASO A JEHO DRUHY, V. ÚPRAVA MASA (Hovězí, Telecí maso, Skopové maso, Jehněčí a kozlečí maso, Vepřové maso, Zvěřina, Úprava králíků, Úprava domácí drůbeže, Úprava divoké drůběže, Ryby sladkovodní, Mořské ryby), VI. ÚPRAVA OMÁČEK (Teplé omáčky, Studené omáčky), VII. O BRAMBORÁCH, LUŠTĚNINÁCH A HOUBÁCH (Bramborové příkrmy, Jiné příkrmy, Příkrmy z mouky), VIII. O ZELENINĚ (Úprava zeleninových pokrmů, Saláty, Zavařeniny, zeleniny a houby), IX. O MOUCE, MOUČNÝCH POKRMECH A KVASNICÍCH, X. TUKY A MLÉKO, XI. MOUČNÍKY (Kynuté pečivo, Nádivky do těsta, Bábovky, Jiné moučníky, Záviny, Omelety, Smažené moučníky, Lístkované máslové těsto, Nákypy, Pudingy, Jemné koláče), XII. CUKROVINKY, XIII. DORTY, XIV.POLEVY, XV. ZMRZLINY, KRÉMY, PĚNY (Ovocné zmrzliny), XVI. OVOCE (Ovocné kompoty, Ovoce zavařené v páře, Rosoly, šťávy, zavařeniny a povidla), XVII. NÁPOJE (Kakao, káva, čaj, Nápoje pro nemocné), XVIII. RŮZNÁ ÚPRAVA POKRMŮ K VEČEŘI, XIX. JÍDELNÍ LÍSTEK PRO ČTYŘI ROČNÍ DOBY, XX. O STRAVĚ PRO NEMOCNÉ A STŘÍDMOSTI V JÍDLE A PITÍ, XXI. KOLIK ASI POTRAVIN JE TŘEBA PRO 1 OSOBU, XXII. STOLNIČENÍ, XXIII. JÍDELNÍČKY, XXIV. ZDRAVOTNÍ JIDLA, XXV. LÉKÁŘSKÁ ČÁST, ABECEDNÍ SEZNAM. | Vazba | původní plátěná, na hřbetu vazby napsáno zlatým písmem: SANDTNEROVÁ, záložky dvě vévázané tkanice - zelená a modrá | Přebal | ano | Počet stran | 616 | První vydání | ne | Podpis | ne | Stav | výborný, nepoužíváno | Velikost | 8° Oktáv | Hmotnost | 1005 gramů | ISBN / ISSN | neuvedeno | Objednávkový kód | K2934 | Kategorie | Kuchařky a domácnost -> Kuchařky a vedení domácnosti
|
|
| |
přebal  | obsah str. 1  | obsah str. 2, 3  | obsah str. 4, 5  | obsah str. 6, 7  | obsah str. 8, 9  |
|
| |
|