Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Česká kuchařka

Sandtnerová-Janků Marie

Česká kuchařka
všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů
Typkniha
VydavatelRozmluvy, Praha
Rok1988
Jazykčeský
Ediceneuvedeno
Ilustrátor,grafik,typografCimburek Vladislav
AnotaceXI. vydání (I. vydání roku 1924). Přebal navrhl Vladislav Cimburek. === TISK: Caldra House Ltd. 23 Coleridge St., Hove, Sussex BN3 5AB, Velká Británie. === AUTORKA: Marie Janků-Sandtnerová (*1885-1946) byla česká učitelka, autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy. Její kuchařky se dočkaly mnoha vydání a jsou známy pod lidovým názvem „Sandtnerka“. Vyučovala na na Vyšší dívčí škole ve Vodičkově ulici v Praze, v letech 1916 - 1918 byla pověřena Magistrátem hlavního města Prahy, aby vedla vývařovnu pro chudé, strádající obyvatelstvo a válečné invalidy. === POPIS DÍLA: Bez populární "Sandtnerky", která poprvé vyšla ve 20. letech 20. století, se neobejde žádná moderní hospodyně. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů paní Marie Janků-Sandtnerové je spolehlivým návodem na přípravu nejen českých jídel, ale i mezinárodních pokrmů. Na své si přijdou příznivci tradiční kuchyně i stoupenci zdravého stravování. - Kniha obsahuje černobílé ilustrace, fotografie, tabulky a hlavní kapitoly Předmluva, I. O POLÉVKÁCH (Polévky masové, Polévky vodové), II. ZAVÁŘKY A VLOŽKY (Vložky do polévky, Sseedliny, Smažené vložky do polévek), III. PŘEDKRMY (Studené předkrmy, Různá úprava vajec), IV. MASO A JEHO DRUHY, V. ÚPRAVA MASA (Hovězí, Telecí maso, Skopové maso, Jehněčí a kozlečí maso, Vepřové maso, Zvěřina, Úprava králíků, Úprava domácí drůbeže, Úprava divoké drůběže, Ryby sladkovodní, Mořské ryby), VI. ÚPRAVA OMÁČEK (Teplé omáčky, Studené omáčky), VII. O BRAMBORÁCH, LUŠTĚNINÁCH A HOUBÁCH (Bramborové příkrmy, Jiné příkrmy, Příkrmy z mouky), VIII. O ZELENINĚ (Úprava zeleninových pokrmů, Saláty, Zavařeniny, zeleniny a houby), IX. O MOUCE, MOUČNÝCH POKRMECH A KVASNICÍCH, X. TUKY A MLÉKO, XI. MOUČNÍKY (Kynuté pečivo, Nádivky do těsta, Bábovky, Jiné moučníky, Záviny, Omelety, Smažené moučníky, Lístkované máslové těsto, Nákypy, Pudingy, Jemné koláče), XII. CUKROVINKY, XIII. DORTY, XIV.POLEVY, XV. ZMRZLINY, KRÉMY, PĚNY (Ovocné zmrzliny), XVI. OVOCE (Ovocné kompoty, Ovoce zavařené v páře, Rosoly, šťávy, zavařeniny a povidla), XVII. NÁPOJE (Kakao, káva, čaj, Nápoje pro nemocné), XVIII. RŮZNÁ ÚPRAVA POKRMŮ K VEČEŘI, XIX. JÍDELNÍ LÍSTEK PRO ČTYŘI ROČNÍ DOBY, XX. O STRAVĚ PRO NEMOCNÉ A STŘÍDMOSTI V JÍDLE A PITÍ, XXI. KOLIK ASI POTRAVIN JE TŘEBA PRO 1 OSOBU, XXII. STOLNIČENÍ, XXIII. JÍDELNÍČKY, XXIV. ZDRAVOTNÍ JIDLA, XXV. LÉKÁŘSKÁ ČÁST, ABECEDNÍ SEZNAM.
Vazba původní plátěná, na hřbetu vazby napsáno zlatým písmem: SANDTNEROVÁ, záložky dvě vévázané tkanice - zelená a modrá
Přebalano
Počet stran616
První vydáníne
Podpisne
Stavvýborný, nepoužíváno
Velikost8° Oktáv
Hmotnost1005 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK2934
KategorieKuchařky a domácnost -> Kuchařky a vedení domácnosti
Upozornit známého na zboží
900 Kč
Vložit do košíku
Dotaz na zboží

přebal

obsah str. 1

obsah str. 2, 3

obsah str. 4, 5

obsah str. 6, 7

obsah str. 8, 9

Košík