Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Dům u nemocnice

Stýblová Valja

Dům u nemocnice
česká povídka pro čtenáře od 11 let
Typkniha
VydavatelStátní nakladatelství dětské knihy, Praha
Rok1961
Jazykčeský
Ediceneuvedeno
Ilustrátor,grafik,typografKolínská Jitka, Karásek Arnošt
AnotaceII. vydání (I. vydání v roce 1959). Ilustrovala a přebal navrhla Jitka Kolínská. Výtvarný redaktor Arnošt Karásek. === AUTORKA: Valaja Stýblová (*1922) - prozaička a scénaristka. Vlastním jménem Valentina Stýblová, roz. Kolinová. Otec, zeměměřič, byl ruským legionářem. Od 1925 žila rodina v Praze, kde Stýblová studovala na reálném gymnáziu. Po maturitě (1941) se věnovala studiu hudby a složila státní zkoušku ze hry na klavír, včetně teoretických oborů. 1945–1950 studovala na Fakultě všeobecného lékařství UK, poté až do 1990, kdy odešla do důchodu, pracovala na fakultní neurologické klinice v Praze-Vinohradech. V roce 1958 získala kandidaturu věd v oboru neurologie, 1965 obhájila habilitační práci Diagnóza a prevence v průmyslové neurologii (1968), 1976 obhájila doktorskou disertační práci Elektroencefalografie jako metoda časné diagnostiky postižení CNS sirouhlíkem, v roce 1977 byla jmenována profesorkou. V letech 1973–1990 působila jako vedoucí katedry neurologie a psychiatrie na Lékařské fakultě UK, od 1974 byla přednostkou neurologické kliniky. 1981–1990 byla Stýblová poslankyní Sněmovny lidu Federálního shromáždění, působila ve školské komisi v oblasti vysokých škol a Akademie věd. === POPIS DÍLA: Víťa je obyčejná holka, která právě vyšla základní školu. Matka jí zemřela, když byla ještě hodně malá a nedávno ji nahradila macecha, které se narodil syn Vlastík. Její nevlastní matka je velmi lakomá a myslí jen na sebe a svého synáčka. Víťa se chce stát zdravotní sestrou, ale nebýt její starší sestry Lídy, která je už vdaná a pracuje jako zdravotní sestra, otec by jí to nikdy nedovolil, protože macecha si myslela, že vydržovat Víťu Praze by nezvládli. Lída a pomůže Vítě otce přesvědčit a tak Víťa do nové školy nastoupí. Je ale výrazně menší a méně vyspělá něž její supermoderní spolužačky a často se stává terčem jejich peprných poznámek. Děj končí po ukončení prvního ročníku. - Kniha obsahuje 10 celostránkových barevných ilusstrací od Jitky Kolínské.
Vazba původní poloplátěná, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno černým písmem: VALJA STÝBLOVÁ DŮM U NEMOCNICE, záložkou vevázaná bílá tkanice
Přebalne
Počet stran112
První vydáníne
Podpisne
Stavvýborný, chybí přebal
Velikost8° Oktáv
Hmotnost230 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK3653
KategorieBeletrie -> Próza česká a slovenská
Děti a mládež -> Dívčí četba
Umění -> Českoslovenští umělci
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

frontispis a titulní list

ukázka ilustrace - autorka Jitka Kolínská

Košík