Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Hanácky pěsničke

Přikryl Ondřej

Hanácky pěsničke
vébor pěsniček Ondřeje Přikryla - 240 českých textů písní a básní
Typkniha
VydavatelKruh přátel hanáčtiny, Prostějov
Rok1936
Jazykčeský
Ediceneuvedeno
Ilustrátor,grafik,typografKameník Antonín, Augusta Karel, Hoplíček František, Čejka Jan, Kameník Antonín, Köhler Jan, Kaňák Richard, Lasák Oldřich, Votruba Jaroslav, Urban Bohumil Stanislav
AnotaceV knize je vložen z jiné knihy Slovníček a vysvětlivky méně známých hanáckých slov, rčení atd. (7 stran). V komisi knihkupectví J. F. Bučka v Prostějově. Kniha byla připravována za spolupráce přátel hanáčtiny: Dr. Alois Götz - spisovatel v Praze, Dr. Štěpán Kožušníček - spisovatel a prof. v Prostějově, Dr. Ondřej Přikryl, Josef Smýkal - šéfredaktor v Oloumoci, ředitel Dr. Josef Staňka - b. předsedy Moravského Kola spisovatelů a spisovatetele v Brně, Prof. Mojmír Švarc v Prostějově, spisovatel F. C. Župka - správce městské knihovny v Prostějově. Konečnou readakci díla upravili Dr. Josef Staněk, Josef Smýkal a Dr. Ondřej Přikryl. === ILUSTRACE: Originály i reprodukce obrazů umožnili umělci: Karel Augusta - prof. v Prostějově, František Hoplíček v Olomouci, Jan Čejka v Praze, Antonín Kameník - prof. v Prostějově, J. Kašparová v Praze, Jan Köhler ve Stražovicích, Richard Kaňák v Prostějově, Oldřich Lasák v Moravské Ostravě, Jaroslav Votruba - prof. v Bratislavě, firma J. Topič v Praze obrázkem Josefa Mánesa, B. S. Urban v Praze, Moravské kolo spisovatelů v Brně ilustracemi Kašparovými z pohádky Haná a Romža. Krojové části jsou podle originálů Hanáků-Blaťáků na Prostějovsku a podkosiřském výseku Plumlovska dle výběru a péče učitele Jana Zbořila z Kostelce na Hané. Obrázky za všemi částmi knihy jsou dílem prof. Antonína Kameníka, který řídil úpravu knihy. === TISK: Václav Horák v Prostějově. === POPIS DÍLA: Kniha obsahuje kapitoly Z příchodo, I. Láska (50 písní a básní), II. Hanáci (30 písní a básní), III. Haná (36 písní a básní), IV. Z ruznych dilu a zácestku (44 písní a básní), V. Mhló, robotó, vojnó (34 písní a básní), VI. Dávnem a nedávnem (13 písní a básní), VII. Ževotem (33 písní a básní), Dozpivana, Slovníček a vysvětlivky méně známých slov, rčení atd. (14 stran), Bibliografie - Přikrylových veršů, seznam zhudebněných "Hanáckých pěsniček", prózy, politicko-historické spisy.
Vazba původní brožovaná, ilustrovaná,
Přebalne
Počet stran296
První vydáníano
Podpisne
Stavdobrý
Velikost8° Oktáv
Hmotnost440 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK2762
KategorieBeletrie -> Poezie
Divadlo, Tanec, Hudba -> Hudba
Národopis -> Národopis
Společenské vědy -> Sociologie
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

obálka

fotografie Ondřeje Příkryla

ukázka textu

obsah str. 1

obsah str. 2, 3

obsah str. 4 a popis

Košík