Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Žil jsem na Čukotce

Semuškin Tichon Zacharovič

Žil jsem na Čukotce
ruský román o kulturní expedici na Čukotce v roce 1928
Typkniha
VydavatelStátní pedagogické nakladatelství, Praha
Rok1962
Jazykčeský
EdiceMimočítanková četba
Ilustrátor,grafik,typografBaumbruck Jaroslav, Kaplanová-Šimonová Věra
AnotaceVIII. vydání (I. vydání roku 1949). Z ruského originálu Čukotka, který vydal Sovetskij pisatel, Moskva 1948, přeložil Jiří Moravec. Recenzovali Anna Brožová a Miloš Gerstner. Ilustroval a přebal navrhl Jaroslav Baumbruck (český ilustrátor). Výtvarná redaktorka Věra Kaplanová-Šimonová (*1920, česká malířka, ilustrátorka, grafička, kreslířka). === AUTOR: Tichon Zacharovič Semuškin (*1900-1970) byl ruský spisovatel (např. Žil jsem na Čukotce (1949), Alitět odchází do hor (I. a II. díl, 1950)). === POPIS DÍLA: V září roku 1928 dorazili do Čukotky pracovníci kultbázy. Čukotka je nejodlehlejší výspa Sovětského svazu, je odtud 5000 km do nejbližšího většího města, ale jen několik desítek kilometrů do americké Aljašky. Rom. kronika Semuškinova sleduje práci kulturní expedice. Její členové se napřed sami musili seznámit se životem Čukčů, naučit se čukočsky. Nesnadno získávali důvěru domorodců, zvlášť těžký boj svedli s kouzelníky, šamany, kteří zabraňovali čukočským dětem navštěvovat školu t'angů (bělochů). V první části knihy je vylíčen první rok této školy. V druhé části, odehrávající se o šest let později, se již ukázaly skvělé výsledky kultbázy: někteří z žáků školy odjíždějí na další studie do Moskvy. Čukotští lovci tuleňů a mrožů se již nediví biografu, koupelně, elektrickému vařiči. Vody brázdí motorové loďky a po čukotské zemi jezdí kola. Dnes je Čukotka napojena na Velkou zemi pravidelnou leteckou linkou. - Kniha obsahuje barevnou ilustraci na frontispisu, 25 modročernobílých ilustrací v textu od Jaroslava Baumbrucka, kapitoly Předmluva, PRVNÍ část (Eskymáci, Do kultbázy, První dojmy, Do práce, Školník Ljatuge, Venku vyje vánice, Do sídlišť pro žáky, První vlaštovky, Přijímací komise, Seznamujeme se se školou, Noc, První hodina, Malí lingvisté, Radostné shledání, Stesk po jarangách, Útěk, Prázdniny, Domům domů, Rultynkeu v jaranze, Lov tuleňů, Stará Panaj, Návrat do kultbázy, Panaj se dává do práce, Na lyžích pro školáky, Stříháme školáky, V láznícj, školní vyučování, Hry a tance, Panaj jako předsedkyně, Housle, Zimní den, Lov na zajíce, Vítáme hosty, Jdeme s kinem do jarang, Úžasný objev, Tagrajovo vítězství, Plody vzdělávací činnosti, Neblahé dědictví, Šaman v kožešinách a šaman v bílém plášti, Smrt Rultuga Prvního, Letadlo nad hlavami, Div divoucí, Jak Šaman oklamal čukotský lid, Jaro, Domů, domů!, Osiřelí), DRUHÁ část (Setkání, Tagraj, Lov na mrože, Návrat domů, Opět v kultbáze, Připlul Angarstroj, Sob se železnými parohy, 31. srpna, Po čem toužili školáci a kolchozník Gajmelkot, Zvláštní nováček, Podivný listonoš, Andrej Andrej, Host z Ameriky, Výlet s Ulvurgynem, Táňa-kaj potkává smrt, Na slavnosti, Na lišky, Šachistův debut, U pohraniční stráže, Kouzelná konvice, Dobrovolnák Ktuge, Nerovný zápas, První let, Člověk nechce zemřít postaru, Závěrečné zkoušky, Nashledanou, Čukotko, Moskva), Vysvětlivky.
Vazba původní poloplátěná, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno černým a modrým písmem: TICHON SJOMUŠKIN Žil jsem na Čukotce, záložkou vevázaná černá tkanice
Přebalne
Počet stran408
První vydáníne
Podpisne
Stavdobrý, ohmatané desky vazby
Velikost8° Oktáv
Hmotnost560 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK1996
KategorieCestování -> Cestopisy
Děti a mládež -> Beletrie (nad 10 let)
Děti a mládež -> Povinná četba
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

titulní list

desky vazby

ilustrace na frontispisu - autor Jaroslav Baumbruck

ukázka textu a ilustrace - autor Jaroslav Baumbruck

obsah str. 1

obsah str. 2

Košík