Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Dotaz na zboží


Vaše jméno*
Váš email*
Váš dotaz*


Arseňjev Vladimír Klavdijevič

Stopař Děrsu Uzala
ruský cestopis o sibiřské tajze pro mládež
Typkniha
VydavatelStátní nakladatelství dětské knihy, Praha
Rok1959
Jazykčeský
EdiceKaravana - 4. svazek
Ilustrátor,grafik,typografFridrichová Věra, Vraštil Jaromír, Kudělka Zdeněk, Lažanský Vlastimil
AnotaceII. vydání (I. vydání roku 1934). Výbor z ruského původního vydání V debrjach ussurijskogo kraja, vydaného nakladatelstvím Gosizdatělstvo geogr. litěratury v Moskvě roku 1950, pořídila a výběr zajímavostí sestavila Dagmar Honsová. Přeložil Jiří Sixta. Ilustrvala Věra Železníková Fridrichová (*1919-1978, česká malířka, grafička, ilustrátorka). Dvoubarvou mapku nakreslil Jaromír Vraštil (*1922-1979, český grafik, ilustrátor). Obálku navrhl Zdeněk Kudělka (*1921-1992, český malíř, typograf, ilustrátor, grafik). Výtvarný redaktor Vlastimil Lažanský (*1903-1977, český malíř, typograf). === AUTOR: Arseňjev Vladimir Klavdijevič (*1872-1930) byl ruský cestovatel, geograf, etnograf, výzkumník na Dálném východě a spisovatel (např. Horký dech (19--), Stopař Děrsu Uzala (1934), Tajgou (1952), Ussurijským krajem (výprava do horské oblasti Sichote-Aliň v letech 1902-1906, rok 1953), Dersu Uzala (ze vzpomínek na cestu po Ussurijském kraji roku 1907, rok 1955)). Narodil se v Petrohradě. Roku 1896 absolvoval pěchotní učiliště, sloužil krátce v Polsku, od roku 1899 na Dálném východě. Jako etnograf se zde účastnil vědeckých expedicí a stal se autorem desítek studií o tomto kraji, nejen etnografických, ale i zeměpisných a přírodopisných. Odsud vytěžil i prózu, která je fakticky přepracovanými zápisy z cest a přitom proložena četnými poznatky. Autor tu zužitkoval i svou schopnost vnímat přírodu. === POPIS DÍLA: Napínavé vyprávění o příhodách, které autor zažil v sibiřské tajze se svým přítelem, stopařem Děrsu Uzalou. S puškou, krokoměrem a busolou by se asi do pralesů kolem řeky Ussuri pustilo nemnoho odvážlivců. Přinejmenším podrobnou mapu by požadovali cestovatelé, než by se vypravili do tajgy obydlené jen zvěří. Ano, ale někdo musí jít do pustin první, jít mapu nakreslit. Křížem krážem prošel pralesy a horami kapitán Arseňjev, a že neskončil svá měření předčasnou smrtí, za to několikrát musil vřele děkovat goldskému lovci Děrsu Uzalovi. Jak vznikají a čím žijí lovecká přátelství na život a na smrt, poví vám tento nový svazek knižnice Karavana, doplněný jako všechny ostatní zajímavým výběrem zpráv o životě obyvatel tajgy – dějiště příběhu. - Kniha obsahuje 91 černobílých ilustrací v textu od Věra Fridrichová, 2 černobílé mapy (První, druhá a třetí výprava s vyznačenou cestou na mapě) a jednu dvoubarevnou mapu od Jaromíra Vraštila (Kraj přímořský), kapitoly Noční host, Černá zvěř, Vánice u jezera Chanka, Nenadálé setkání, Amba, Prokleté místo, Utkání s medvědem, Tajga hoří, Tajfun, Hlad, Loučení, Znovu do divočiny, Povodeň, Nebezpečná přeprava, Strastiplný pochod, V srdci Ussurijského kraje, Odkaz, zimní výprava, Tygr útočí, Návrat, Děrsuova smrt, Co nevíte o autorovi a dálném východě.
Vazba původní brožovaná šitá nitěmi, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno fialovým písmem: VLADIMÍR K. ARSEŇJEV STOPAŘ DĚRSU UZALA
Přebalne
Počet stran264
První vydáníne
Podpisne
Stavvýborný
Velikost8° Oktáv malý
Hmotnost220 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK3525
KategorieCestování -> Cestopisy
Děti a mládež -> Beletrie (nad 10 let)
Dobrodružná literatura -> Dobrodružné, od r. 1948
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

obálka

popis a portrét - Vladimír Klavdijevič Arseňjev

mapa Japonské moře 1908 a 1958

mapa První a druhá výprava po Japonsku

popis




Košík