Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Moudrost stoika Epikteta

Epiktetos

Moudrost stoika Epikteta
řecký sborník o stoicismu
Typkniha
Vydavatelnakladatelství Votobia, Olomouc
Rok1996
Jazykčeský
EdiceMalá díla - 67. svazek
Ilustrátor,grafik,typografPalarčík Petr, Švecová Marta
AnotaceII. vydání podle původního vydáni u Bohuslava Hendrycha v Praze z roku 1938. Přeložil a úvod napsal Prof. Dr. Josef Hrůša. Obálku navrhl Petr Palarčík (*1963, český typograf a ilustrátor). Typograficky upravila Marta Švecová. === AUTOR: Epiktétos (*asi 55–135) byl řecký stoický filosof, který velkou část svého života strávil v Římě. Odtud musel odejít do exilu do Níkopole v severozápadním Řecku, kde kolem roku 135 zemřel. O jeho životě víme velmi málo a možná neznáme ani jméno, které dostal od svých rodičů. Slovo epiktétos v řečtině znamená přidaný. Již starověké zprávy o něm jsou hodně nepřesné a odporují si. Ani jeho věk není bezpečně zjištěn; obecně se může říct, že žil v druhé polovině 1. století a v prvé polovině 2. století, tedy asi 50-130 po Kr. Pocházel z Frýgie, v Římě otročil v domě jakéhosi Epafrodita. Pán poznav jeho nadání dal ho vyučovati ve filosofii u Musonia Rufa. Epiktétos se oddal filosofii stoické. Byl propuštěn na svobodu vyučoval v Římě a těšil se velké přízni a oblibě. Roku 94 byl spolu s jinými filosofy vypovězen a odstěhoval se do Nikopole, kde zemřel. Epiktetos je autorem knih v českém vydání např. Stoika Epikteta Rukověť mravních naučení (1894), Vybrané části z Rozprav Epiktetových (1907), Moudrost stoika Epikteta (1938), Pevná vůle (1940), Rukojeť (rozpravy, 1957)). === POPIS DÍLA: Jeho učení je učení staroantické stoy namířené na cíl praktický. Jádrem je výklad o dobru a zlu. Epiktét učí, že dobro a zlo jsou věci zcela závislé na naší vůli. Vrchol dobra je rozumný způsob praktického života. Člověk žije ve společnosti, proto se všechno myšlení i konání musí řídit zřetelem společenským. Lidé jsou špatní, protože nevědí, co je dobré. Snášejme tedy chyby bližních a nehněvejme se na ně. I špatní jsou nutnou součástí světa řádně řízeného božskou prozřetelností. Šťasten je ten, kdo dobře plní úkol od Boha určený; v tomto konání dobra nemůže mu překážet nikdo.
Vazba původní brožovaná, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno modrým a žlutým písmem: Moudrost stoika Epikteta, obálka potažená laminovou folií
Přebalne
Počet stran160
První vydáníne
Podpisne
Stavvýborný
Velikost16° Sedez
Hmotnost80 gramů
ISBN / ISSN80-7198-047-1
Objednávkový kódK1859
KategorieAntika, staré písemnictví a judaica -> Antika
Společenské vědy -> Filozofie
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

obálka

úvod str. 1

úvod str. 2

obsah

Košík