Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Možná, že odcházíme

Balabán Jan

Možná, že odcházíme
20 českých povídek
Typkniha
Vydavatelnakladatelství Host, Brno
Rok2011
Jazykčeský
Ediceneuvedeno
Ilustrátor,grafik,typografPecina Martin
AnotaceIII. vydání (I. vydání roku 2004). Grafická úprava a ilustrace Martin Pecina (*1968, český grafik). === AUTOR: Jan Balabán (*1961-2010) byl český prozaik, publicista a překladatel (např. Středověk (1995), Prázdniny (povídky, 1998), Boží lano (1998), Černý Beran (2000), Srdce Draka (gotický western, 2001), Kudy šel anděl (2003), Možná, že odcházíme (2004), Jsme tady (příběh v deseti povídkách, 2006), Bezruč?! (2009)). Od jednoho roku věku žil v Ostravě. Vystudoval obor čeština – angličtina na Filosofické fakultě University Palackého v Olomouci. Po ukončení studia pracoval jako technický překladatel ve Vítkovických železárnách, později se živil jako překladatel na volné noze (do češtiny převedl mimo jiné tituly H. P. Lovecrafta a T. Eageltona). Od roku 2007 pravidelně přispíval do časopisu Respekt. Nejčastějším Balabánovým žánrem je existenciální povídka zachycující její hrdiny v životní krizi. === POPIS DÍLA: Každý z nás se někdy ocitne v situaci, která najednou znejistí vše, co dosud prožil, a před člověkem se rozevře neznámý svět. A právě v takových zlomových okamžicích nacházíme i hrdiny Balabánových povídek, Oldřicha trpícího chorobným strachem z ptáků, Editu opouštějící manžela a opuštěnou milencem, pacienty v protialkoholní léčebně a mnohé další. V těchto textech není žádná protivná spisovatelská ležérnost, se kterou se prostě píše o čemkoliv, v doufání, že autorův vzkaz čtenáři se nějak sám urodí z navršených slov. Ale taky v nich chybí stejně protivná přesymbolizovanost, která nabízí autorovo poselství už jaksi dopředu a dělá z postav a dějů jen strnulé alegorie. Lidé v Balabánových povídkách skutečně chvíli žijí, mluví spolu, ptají se a nepospíchají překotně ke katarzi, pozorni ke každodenním událostem a obrazům, z nichž se teprve mohou stát naléhavá znamení. Znamení, která pomohou rozpoznat, zda člověk ve svém osudu — byť alespoň na chvíli — skutečně žil. Kniha zvítězila v tradiční anketě Lidových novin (Kniha roku 2004). - Kniha obsahuje povídky Emil, Diana, Magda, Bethezda, Uršula, Kolotoč, U komunistů, Hlas jeho pána, Pyrhula pyrhula, Do chodníčka, Gabriel, Cedr a kladivo, Kluk, Triceratops, Hořící dítě, Salámoví koně, Edita, A ptáci taky, Teroristka, Ray Bradbury.
Vazba původní brožovaná, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno černým a bílým písmem: BALABÁN H MOŽNÁ ŽE ODCHÁZÍME, na obálce reliefní text
Přebalne
Počet stran176
První vydáníne
Podpisne
Stavnová
Velikost8° Oktáv
Hmotnost170 gramů
ISBN / ISSN978-80-7294-586-3
Objednávkový kódK1796
KategorieBeletrie -> Próza česká a slovenská
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

obálka

o autorovi str. 1

o autorovi str. 2

Jan Balabán - portrét

popis

Košík