Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Pohádky

Erben Karel Jaromír

Pohádky
38 českých a slovanských pohádek
Typkniha
Vydavatelnakladatelství Československý spisovatel, Praha
Rok1983
Jazykčeský
EdiceZlatý klíček
Ilustrátor,grafik,typografBouda Cyril, Holý Bohuslav
AnotaceIII. vydání (I. vydání roku 1976). Text pohádek je přetištěn podle ktitického vydání Díla K. J. Erbena: Svazek III - České pohádky (rok 1942, II. vydání, nakladatelství Melantrich v Praze) a Svazek IV. - Slovanské pohádky (rok 1948, II. vydání, nakladatelství Melantrich v Praze). Výbor uspořádal a doslov napsal Julius Dolanský. Ilustrace, přebal, předsádky, vazba a typografická úprava Cyril Bouda (*1901-1984, český profesor kresby a grafiky, malíř, ilustrátor). Výtvarný readaktor Bohuslav Holý (*1944, český historik umění, redaktor, typograf). === AUTOR: Karel Jaromír Erben (*1811-1870) byl básník a sběratel lidové slovesnosti. Studoval filozofii a práva, po celý život se věnoval historii a národopisu, pracoval jako archivář. K vydání připravil řadu památek staré české literatury, mj. kritické vydání Husových spisů. Neocenitelné jsou jeho sbírky českého a slovanského folklóru (Prostonárodní české písně a říkadla, Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních, České pohádky).Srovnáním různých variant pohádek se dobral k jejich základní podobě - jakémusi jejich pratvaru. Vrcholem jeho tvůrčí činnosti je básnická sbírka Kytice z pověstí národních. === POPIS DÍLA: Ve výboru z pohádek K. J. Erbena najdete kromě českých pohádkových příběhů i pohádky jiných slovanských národů (Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Živá voda, Pták Ohnivák a liška Ryška, Drak dvanáctihlavý, Zlatovláska, Tři zlaté vlasy děda-vševěda, Dvojčata, Jabloňová panna, Hádanka, O třech přádelnách, O žabce královně, Sedm Simeonův, Vousy na loket a člověk na píď, Rybářův syn, O Ivanu hlupci, O hloupém Peciválovi, Jirka s kozú, Raráš a šetek I.-V., Vodník I.-III., Jezinky I.-II., Hrnečku, vař!, Otesánek, Sněhurka, Rozum a štěstí, Boháč a chudák, Bůh ví, čím člověka trestati, Almužna, O hloupém Kubovi, Škola bohatí, Svatý Štěpán, Obuchu, hýbej se!, Pán bůh dědoušek, Dobře tak, že je smrt na světě, Ševc a čert, Čert a cikán, Takt svět odplácí, Král tchoř, Slepička a kohout). - Kniha obsahuje barevné ilustrace na předsádkách a 19 celostránkových a 18 v textu barevných ilustrací od českého malíře Cyrila Boudy. Na konci knihy je Doslov (Z čarovné říše pohádek) a Poznámka.
Vazba původní plátěná, ilustrovaná, barevné ilustrace na předních i zadních deskách vazby, na hřbetu napsáno barevným písmem: K J ERBEN POHÁDKY
Přebalano
Počet stran192
První vydáníne
Podpisne
Stavvelmi dobrý, potrhané hrany přebalu
Velikost8° Oktáv velký
Hmotnost510 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK1576
KategorieDěti a mládež -> Pohádky
Ilustrátoři a typografici -> Bouda Cyril
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

přebal

desky vazby

popis

ukázka ilustrace

ukázka ilustrace

obsah

Košík