Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Cesta do středu Země

Verne Jules

Cesta do středu Země
francouzský dobrodružný vědeckofantastický román
Typkniha
VydavatelStátní nakladatelství dětské knihy, Praha
Rok1965
Jazykčeský
EdiceKaravana - 34. svazek
Ilustrátor,grafik,typografJavorský Jan, Mlčoch Zdeněk
AnotaceI. vydání v SNDK (I. vydání roku 1891 v nakladatelství F. Kytka v Praze, originál vyšel roku 1864). Z francouzského původního vydání Le voyage au centre de la terre, vydaného nakladatelstvím J. Hetzel v Paříži, přeložil Václav Netušil. Výběr zajímavostí napsal Dr. Luděk Souček. Ilustroval Jan Javorský (*1903, český malíř, grafik). Výtvarný redaktor Zdeněk Mlčoch (*1921-1995, český ilustrátor, grafik, typograf, malíř). === AUTOR: Jules Verne (*1828-1905) byl francouzský spisovatel a dramatik, jeden z nejpřekládanějších francouzsky píšících autorů vůbec, přichází na svět 8. února roku 1828 v Nantes jako syn advokáta. V mládí Verne studuje práva v Nantes a poté v Paříži, po studiích pak pracuje na burze.Literární ambice má Jules Verne již od mládí, do světa literatury ho jako tajemníka pařížského Théatre lyrique uvádí sám A. Dumas st. Na počátku své umělecké kariéry se Jules Verne pokouší o tvorbu dramatickou, nemá ale se svými dramaty úspěch - na dráhu romanopisce ho pak přivede velký ohlas jeho cestopisných románů (např. Pět neděl v balóně rok 1863), vydávaných v ediční řadě Podivuhodné cesty u nakladatele Hetzela. Záhy se pak Jules Verne stává světoznámým spisovatelem pro mládež (i když sám si přeje napsat román o vědě pro dospělé), svými, poutavým stylem psanými dobrodružnými romány, v nichž jsou zobrazeny nejrůznější, ve Vernově době (zatím) neexistující, technické vynálezy, se stává zakladatelem nového literárního žánru, tzv. sci-fi, tj. vědecko-fantastické literatury, zároveň jimi neskrývaně sleduje výchovné cíle. Jules Verne věří, že rozvoj moderní techniky povede zároveň k rozvoji lidské společnosti, že přispěje k sociálnímu a morálnímu pokroku lidstva. === POPIS DÍLA: Profesor Otto Lidenbrock objeví starou knihu, která skrývá zašifrovaný rukopis psaný runami. Jedná se o popis cesty vedoucí do středu Země. Profesor se na tuto cestu vydává se svým synovcem Axelem a průvodcem Hansem. Do hlubin Země sestupují po jícnu sopky, objevují podzemní moře, prochází geologickými obdobími a sledují vývoj života v oblastech, o jejichž existenci mnoho vědců pochybuje. Pozorují boj nebezpečných pravěkých oblud a jejich zkušenost se střetává s mnoha vědeckými teoriemi o nemožnosti života pod zemí. Nachází vzácné prehistorické pohřebiště, které skrývá mnoho přelomových objevů. Několikrát se ocitají v nebezpečí života, díky hrůzné bouři, nedostatku vody a nebezpečným živočichům. Zpět na zem se dostávají díky výbuchu sopky, která je dopravila zpátky s valící se lávou. Středu Země nedosáhli, ale jejich cesta přesvědčila skeptické vědce o možnosti života pod povrchem Země. - Kniha obsahuje černobílé ilustrace na frontispisu a titulním listu, 16 celostránkových černobílých ilustrací, 3 barevné ilustrace a 34 černobílých ilustrací v textu od Jana Javorského. Na konci knihy je doslov Cesta se konečně otevřela (výběr zajímavostí).
Vazba původní brožovaná šitá nitěmi, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno žlutým písmem: JULES VERNE CESTA DO STŘEDU ZEMĚ
Přebalne
Počet stran360
První vydáníne
Podpisne
Stavvelmi dobrý, jemně odřená horní a dolní hrana hřbetu
Velikost8° Oktáv malý
Hmotnost350 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK1573
KategorieBeletrie -> Sci-fi, fantastika
Děti a mládež -> Beletrie (nad 10 let)
Dobrodružná literatura -> Dobrodružné, od r. 1948
Dobrodružná literatura -> Verne Jules
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

obálka

ukázka ilustrace

ukázka textu a ilustrace

obsah str. 1

obsah str. 2

Košík